Rendement zonnepanelen

Het laten plaatsen van zonnepanelen is een slimme investering. Door het hoge rendement van zonnepanelen kunt u op den duur namelijk veel geld besparen op uw energierekening.
Wat betekent dat nou eigenlijk, rendement? Het rendement van zonnepanelen geeft aan hoeveel procent er jaarlijks van de totale investering van de zonnepanelen per zonnepaneel wordt opgebracht in energie.

Het rendement van zonnepanelen wordt steeds hoger door de innovaties die plaatsvinden in de technologie van zonnepanelen. Tegenwoordig wordt er al gegarandeerd dat u binnen 10 jaar uw investering hebt terugverdiend.
Het rendement blijft altijd afhangen van een aantal factoren:

[fancy_list style=”arrow_list”]

  • Type zonnepaneel
  • Weersomstandigheden
  • Leeftijd
  • Vuil
  • Kwaliteit

[/fancy_list]

Opbrengst zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen wordt in Wattpiek (Wp) uitgedrukt. Er bestaan zonnepanelen met verschillende Wp hoeveelheden. Zo zijn er zonnepanelen die 100, 200 en 300 Wp opbrengen. Er zijn ook complete zonnesystemen die meer Wp opbrengen. Deze complete zonnesystemen bestaan dan ook uit meerdere zonnepanelen.
Het energieverbruik van huishoudens wordt uitgedrukt in Kilowattuur (kWh). Hoe berekent u dan hoeveel kWh uw zonnepanelen opbrengen? Hiervoor is een omrekenfactor. Deze omrekenfactor is 0,85. Als u deze omrekenfactor vermenigvuldigd met het aantal Wp dat uw zonnepanelen opbrengen, weet u hoeveel kWh dit is. Bijvoorbeeld u heeft een aantal zonnepanelen die bij elkaar 700 Wp opbrengen. Dan is de hoeveelheid kWh, 700*0,85= 595 kWh.

Hoeveel zonnepanelen hebt u nodig?

Om te weten te komen hoeveel zonnepanelen u nodig hebt, kunt u door middel van de omrekenfactor hier achter komen.
Stel: U verbruikt per jaar 2.010 kWh en u wilt uw woning volledig voorzien van zonne-energie, dan wilt u weten hoeveel zonnepanelen u nodig hebt.
Ook hiervoor gebruikt u de omrekenfactor: 2.010 kWh / 0,85 = 2.365 Wp.
Nu weet u hoeveel Wp de zonnepanelen op moeten brengen. Vervolgens moet u kiezen welk vermogen uw zonnepanelen moeten hebben.
Als u voor de zonnepanelen van 200 Wp gaat dan heeft u: 2.365 / 200 = 12 zonnepanelen nodig.
Wilt u minder zonnepanelen plaatsen? Kies dan voor zonnepanelen met een hogere Wp opbrengst.

Type zonnepaneel

Er zijn twee soorten zonnepanelen: de monokristallijn en de polykristallijn. De monokristallijn is over het algemeen iets duurder dan de polykristallijn, maar deze heeft dan ook meer rendement.
Als u weinig ruimte op het dak van uw woning heeft, is de monokristallijn een goede uitkomst.
Met monokristallijn zonnepanelen kunt u namelijk met weinig panelen toch veel energie opbrengen.
Als u zeeën van ruimte hebt, is de polykristallijn een goede oplossing. Doordat u hierdoor meer zonnepanelen kunt plaatsen, zullen de polykristallijn zonnepanelen alsnog genoeg energie opleveren.

Leeftijd

De levensduur van zonnepanelen ligt tegenwoordig ongeveer tussen de vijfentwintig en vijfenveertig jaar. Ze zullen in de loop van tijd wel iets minder opbrengen. Dit wordt de opbrengstgarantie genoemd. Zonnepanelen hebben een opbrengstgarantie van ongeveer 90% na tien jaar en nog ongeveer 80% na vijfentwintig jaar.

Vuil

Zonnepanelen hebben erg weinig onderhoud nodig. Wel moet u eens per jaar controleren of de zonnepanelen niet te veel vuil hebben aangetrokken. Als er een laag vuil op de zonnepanelen ligt, kunnen ze minder zonlicht opvangen. Eigenlijk werkt vuil net als een zonnebril bij de mens. Er komt minder licht de ‘lens’ binnen.
Het vuil wat op zonnepanelen terecht kan komen is onder andere:

[fancy_list style=”arrow_list”]

  • Uitwerpselen van vogels
  • Blaadjes
  • Stof

[/fancy_list]

Beslissen

Als u over wilt gaan tot aankoop van zonnepanelen, zorg er dan voor dat u goed geïnformeerd bent zodat u niet voor verrassingen kan komen te staan. Zonnepanelen zijn een vrij ingewikkeld product waarbij veel aspecten meegenomen moeten worden om het meeste uit de zonnepanelen te kunnen halen.