Geen eigen dak, maar wel zonnepanelen?

Er komen steeds meer initiatieven van de grond om het opwekken van energie via zonnepanelen onder de aandacht te brengen. Dit is een belangrijke ontwikkeling, want hoe meer energie we opwekken met zonnepanelen, hoe minder we een beroep hoeven te doen op fossiele brandstoffen die voor een hoge CO2-uitstoot zorgen. Deze maand kwam ons een opmerkelijk bericht ter ore, waarin werd vermeld dat het binnenkort mogelijk is om zonnepanelen te adopteren. Dat vraagt om meer uitleg!

Euroborg stadion krijgt adopteerbare zonnepanelen

De woordvoerder van FC Groningen heeft laten weten dat er het plan bestaat om het Euroborg voetbalstadion in Groningen te bedekken met zonnepanelen die door mensen die zelf geen eigen dak hebben kunnen worden geadopteerd. Op deze manier krijgen ze toch de kans om zelf door middel van zonnepanelen energie op te wekken en bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Stichting 1miljoenwatt en Essent

Het project van de adopteerbare zonnepanelen op het Euroborg stadion is een initiatief van de Stichting 1miljoenwatt in samenwerking met het energiebedrijf Essent. De zonnepanelen die op het stadion geplaatst gaan worden kosten € 550. Mensen die besluiten om te investeren in een zonnepaneel krijgen dit bedrag na 24 jaar terug. Verder krijgt de investeerder tevens het geld voor de stroom die met het betreffende paneel wordt opgewekt. De stroom wordt gebruikt door FC Groningen.

Extra zonnerente

Daarnaast wordt het geld dat de investeerder krijgt voor de stroom verhoogd met een zogenaamde zonnerente. De hoogte van de zonnerente hangt af van hoe de stroomprijzen zich ontwikkelen. Wanneer de energieprijs gelijk blijft, zal de zonnerente circa 2,5 procent per jaar zijn. Dit kan voor veel mensen een interessante investering zijn. Sven Pluut van Stichting 1miljoenwatt wijst erop dat de rente op een spaarrekening normaalgesproken minder is dan deze 2,5 procent.

Wanneer gaat het project van start?

Het plaatsen van de zonnepanelen op het stadion zal van start gaan wanneer er genoeg investeerders zijn gevonden die een zonnepaneel willen aanschaffen. FC Groningen laat in elk geval al weten dat er veel interesse is en dat ze ervan uitgaan dat het project snel door zal kunnen gaan. Het project is nog maar net bekendgemaakt en er zijn ondertussen al 130 zonnepanelen aangekocht.

Zonnepanelen zitten in de lift

Projecten als deze zijn heel belangrijk om het voordeel van zonnepanelen onder de aandacht te brengen. In Nederland zien we een sterk groeiend bewustzijn van het belang van zonnepanelen en het aantal zonnepanelen dat wordt geplaatst zit in de lift. Een zonnepaneel op het Euroborg stadion in Groningen iets voor u? Misschien hebt u ook nog wel plaats voor zonnepanelen op uw eigen dak? Waarom informeert u niet eens naar de mogelijkheden bij lokale zonnepanelen specialisten en vraag gratis offertes aan.