Energie en zonuren

Energie en zonuren

Het gemiddelde aantal zonuren per jaar gaat al jaren gestaag omhoog in Nederland. Dat is in juni 2017 weer heel duidelijk geworden. Voor mensen met zonnepanelen op het dak is het niet alleen puffen en zweten, maar levert de extra zonneschijn ook iets op. Het gemiddelde energieverbruik stijgt echter ook op warme dagen door het gebruik van airconditioning en andere elektronische middelen om huizen en kantoren koel te houden. Volgens Eneco verbruiken we tot 10 procent meer energie op warme dagen, wat neerkomt op 1500 MW extra. De zonnepanelen in Nederland leveren gezamenlijk 2400 tot 2500 MW op. De extra piekbelasting door het gebruik van airconditioning wordt daarmee dus ruimschoots gecompenseerd.

Meer zonne-energie

In Nederland is vergeleken met vorig jaar een stijging van 30 procent te zien in het opwekken van zonne-energie. Het grootste deel daarvan komt voor de rekening van de zonnepanelen die de gewone huishoudens hebben laten aanleggen. Wellicht hebben de subsidiemaatregelen van de overheid daar een rol bij gespeeld, of zijn de Nederlanders beter gaan nadenken over milieuvriendelijke manieren van energie-opwekking. Behalve de zonnepanelen in privébezit leveren ook zonne-eilanden en zonnepanelen op bedrijfspanden een forse bijdrage aan de stijging in het opwekken van zonne-energie, en dat is goed nieuws voor het milieu. Vergeleken met 2016, toen in Nederland ongeveer 1800 MW aan zonne-energie werd opgewekt, is er nu in een jaar tijd een hoeveelheid zonne-energie bijgekomen die overeenkomt met de energie die één energiecentrale kan leveren. Dat is een indrukwekkende stijging van 1800 MW naar 2500 MW in twaalf maanden, alleen dankzij alle nieuwe zonnepanelen.

Veertien voetbalvelden met zonne-projecten

In Nederland is Eneco al jaren bezig met grote projecten om zonne-energie op te wekken. Zo werd in samenwerking met de gemeente Ameland en de Amelander Energie Coöptatie een reusachtig zonnepark neergezet dat enige tijd het grootste in zijn soort was. Op het stadion van ADO Den Haag, op het Olympisch sportcentrum Papendal bij Arnhem en op het Nationaal Militair Museum in Soest installeerde Eneco ook grote aantallen zonnepanelen. Daarnaast is Eneco gestart met een nieuw initiatief: de ZonneHub. Je kunt als consument deelnemen aan collectieve zonneparken in je eigen regio. De eerste ZonneHub staat op het dak van de Rabobank in Etten-Leur. In België is Eneco de grootste zonne-energeiproducent met 250.000 zonnepanelen. In totaal heeft de Eneco groep 420.000 zonnepanelen in België, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Dat is een oppervlakte die gelijk staat aan 13 tot 14 voetbalvelden, goed voor 100 MW aan zonne-energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *