Verhuizen naar een ander land: Zweden

Bijna iedereen heeft wel kennissen of vrienden die ooit de stap hebben genomen om naar het buitenland te emigreren. Bij sommige mensen hoor je erg mooie verhalen over hoe het leven is in een andere land in een andere cultuur, bij andere hoor je juist weer negatieve verhalen over mensen die het moeilijk vonden om te aarden of dat zij het moeilijk vonden om zo ver van kennissen en familie te wonen.

Populaire bestemming

Zweden is sinds de jaren 90 erg populair geworden onder Nederlanders en Belgen. Het is een erg divers land, en omdat het zo gestrekt is, is het een land met aardig wat klimaat, fora en fauna verschillen. In Zweden wonen ongeveer 9 miljoen mensen, waarvan een groot deel in en rondom de hoofdstad Stockholm woont. Voor mensen die van rust en natuur houden is Zweden een ideale bestemming.

Wat komt er bij kijken?

Wanneer je de stap hebt gemaakt om echt naar Zweden te verhuizen, dan weet je dat daar aardig wat bij komt kijken. Er is een hoop papierwerk dat je moet regelen en daarnaast zijn er een aantal eisen waar je aan moet voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld een inkomstenbron hebben om in Zweden te gaan wonen. Naast al het papierwerk, moet je ook rekening houden met de verhuizing zelf. Dat gaat toch net even wat anders dan een verhuizing in Nederland. Vaak komen er speciale grote verwarmde verhuiswagens aan te pas, waarbij ook rekening moet worden gehouden met extreme weersomstandigheden. Er zijn speciale verhuisbedrijven die zich specialiseren in internationale verhuizingen, waarbij er zelfs zijn die zich specialiseren in verhuizen naar Zweden. Het is wel zo gemakkelijk als je een verhuizer aanneemt die de wegen kent en ervaring heeft in bepaalde gebieden. Daarnaast krijg je ook met douaneformaliteiten te maken. Een ervaren internationale verhuizer kan deze formaliteiten voor uit handen nemen.

Hoe je het ook went of keert, een verhuizing naar Zweden zal aardig wat kosten. Wil je in de kosten besparen, dan kun je bij de verhuizer vragen of er ook gedeelde transporten rijden. Vaak gaan er grote verhuiswagens die half afgeladen met spullen van 1 huishouden naar Zweden rijden. Wanneer de kosten gedeeld worden, scheelt dit alweer aanzienlijk op de kosten van een verhuizing.