Maak uw dakkapel duurzaam

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in ons dagelijks leven. Bijna alles is wel duurzaam te maken. Zo ook het verbouwen van uw huis. In dit artikel geven wij u handige tips voor het laten plaatsen van een duurzame dakkapel.

Milieuvriendelijk

Milieuvriendelijk verbouwen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Er zijn meerdere stappen die u kunt ondernemen om uw dakkapel duurzaam te maken. Wij hebben de meest belangrijke voor u op een rijtje gezet:
[fancy_list style=”arrow_list”]

  • Materiaal
  • Isoleren
  • Lokale specialist
  • Afval scheiden

[/fancy_list]

Materiaal

Er zijn verschillende materialen waaruit u kunt kiezen voor een duurzame dakkapel. Duurzame materialen zijn materialen die met weinig milieubelasting zijn geproduceerd en/of hergebruikt kunnen worden. Hieronder worden de materialen verder toegelicht.

Hout

Als u een houten dakkapel wilt, kies dan voor duurzaam hout. Er zijn verschillende keurmerken voor duurzaam hout die u kunt kiezen. De twee grootste keurmerken zijn PEFC en FSC. PEFC en FSC zijn twee internationale non-profitorganisaties die streven naar een duurzaam bosbeheer wereldwijd. Het hout met een van deze keurmerken voldoet aan strenge eisen op sociaal, ecologisch en economisch gebied. Als u hout koopt met een PEFC of FSC keurmerk dan weet u dat er bij de productie geen schade is toegebracht aan mens, dier en natuur.

Kunststof

Wilt u liever een dakkapel van kunststof? Dit kan ook een milieuvriendelijke keuze zijn. Kunststof is namelijk een materiaal dat gerecycled kan worden. Dit betekent dat het kunststof van uw oude dakkapel hergebruikt kan worden voor het maken van een nieuwe dakkapel of een ander product. Daarnaast heeft een kunststof dakkapel een lange levensduur en is kunststof een materiaal dat zeer goed isoleert.

Isolatie

Met goede isolatie houdt u de warmte beter binnenshuis, waardoor u uw woning minder intensief hoeft te verwarmen. Hiermee helpt u het milieu, maar ook uw eigen portemonnee. U bespaart namelijk op uw energiekosten. Voor een goed geïsoleerde dakkapel kunt u het beste kiezen voor een kunststof of polyester dakkapel. Kunststof is namelijk een materiaal dat zeer goed isoleert. Hout heeft die goede isolatie niet van nature, dus het is belangrijk dat u bij een houten dakkapel meer aandacht besteed aan het goed isoleren van uw dakkapel. Gebruik bijvoorbeeld HR++ glas in plaats van standaard dubbel glas.

Kies voor een lokale specialist

Kies bij het laten plaatsen van uw dakkapel voor een lokale specialist. Zo hoeft de specialist minder grote afstanden af te leggen, waardoor u geld bespaart op de reiskosten. Daarnaast is dit natuurlijk ook gunstig voor het milieu.
Afval scheiden
Gaat u een dakkapel laten plaatsen? Zorg er bij het verbouwen voor dat u het bouw- en sloopafval scheidt. Het is namelijk goed mogelijk dat een deel van het afval hergebruikt kan worden. Weet u niet precies welk afval u apart moet houden? Overleg dan met uw specialist over het gescheiden houden van het bouwafval.

Geld besparen

De belangrijkste tips voor het creëren van een duurzame dakkapel zijn nu aan bod gekomen. U zal gemerkt hebben dat duurzaam niet altijd duur hoeft te zijn. Sterker nog, met veel van de maatregelen bespaart u zelfs geld. Dit is nog een extra reden om te kiezen voor een duurzame dakkapel.