Onderhoudtips voor uw serre

Hebt u het geluk dat u een mooie serre aan uw huis hebt, dan kunt u fijn het hele jaar door dat heerlijke buitenleven gevoel ervaren. Met een serre bent u niet meer afhankelijk van het weer. Om zo optimaal mogelijk van uw serre te kunnen genieten is het essentieel dat u uw serre goed onderhoudt. Daarom hebben we hier een aantal belangrijke onderhoudtips voor uw serre op een rij gezet.

Scharnieren en schuifpuien inspecteren

Om de lange levensduur en het gebruiksgemak van uw serre te garanderen is het belangrijk dat de scharnieren van de deuren en ramen van uw serre soepel werken. Hebt u een serre met een schuifpui, controleer dan ook de werking van het schuifmechanisme. Scharnieren of schuifmechanismen die niet soepel werken, kunnen belastend voor u zijn en kunnen wanneer het probleem niet wordt verholpen tot grotere schade aan uw serre leiden. Zijn de scharnieren stroef geworden, dan is het nodig om ze te smeren. Een schuifpui zal soepeler open- en dichtgaan als u het profiel waarover de wieltjes rollen goed schoonmaakt. Na verloop van tijd kunnen de wieltjes gaan slijten en dienen ze misschien vervangen te worden.

Profielen van uw serre onderhouden

Op welke manier de profielen van uw serre onderhouden moeten worden hangt af van de materiaalsoort. Houten profielen dienen om de paar jaar overgeschilderd te worden om ze in optimale staat te houden. Kunststof en aluminium profielen voor serres vergen veel minder onderhoud; af en toe schoonmaken met een sopje is voldoende. Het kan wel een goed idee zijn om aluminium profielen een of twee keer per jaar in de autowas te zetten. Dit zorgt ervoor dat de kleur mooi blijft en dat het regenwater er gemakkelijker vanaf loopt.

Serregoot schoonmaken

Veel mensen vergeten nog weleens de goot van hun serre schoon te maken en komen daar pas achter wanneer de goot verstopt is en overloopt. We raden u aan om in het najaar en voorjaar uw serregoot aan een schoonmaakbeurt te onderwerpen en te voorzien van bladvangers. Maak tegelijkertijd van deze gelegenheid gebruik om ook de kitnaden en de zijschotjes te controleren op eventuele scheuren of gaten. Is de kitnaad versleten, verwijder deze dan, maak de randen schoon en kit de naden opnieuw af.

Serreonderhoud overlaten aan echte specialisten

Hebt u geen zin om zelf aan het klussen en schoonmaken te slaan, dan kunt u ook een beroep doen op een serre specialist bij u in de buurt. U kunt ze voor alle bovengenoemde klussen inschakelen. Ze kunnen u ook uitstekend helpen met het dakonderhoud van uw serre; een specialistische klus die zeker niet overgeslagen mag worden voor het in optimale staat houden van uw serre.