Serre1

Haal meer groen in huis met een serre

Er zijn veel goede redenen te noemen om een serre aan uw huis te laten bouwen. Veel mensen zullen redenen aanhalen als meer ruimte en meer licht in huis. Het laten bouwen van een serre is echter ook een aanrader voor plantenliefhebbers. Vanwege het koude en natte klimaat in Nederland worden echte plantenliefhebbers nogal beperkt in de keuze voor de planten die ze in hun tuin zetten. Met een serre aan huis haalt u meer groen in huis en kunt u zelf diverse exotische planten laten groeien.

Waarop letten bij het bouwen van een serre?

Wie van zijn serre een exotische binnentuin wil gaan maken, moet bij de bouw van de serre wel op een aantal zaken letten. Bouw de serre op een plek waar u het meeste kunt profiteren van het zonlicht. Het beste is om de serre te bouwen aan de zuidkant van uw woning. Ook de zuidwest of zuidoostkant van uw woning kan een goede oplossing zijn als een serre die volledig op het zuiden gericht is niet mogelijk is. Behalve dat het nu in uw serre gemakkelijk warm wordt en u genoeg daglicht hebt, is een ander voordeel dat u zo min mogelijk te maken krijgt met warmteverlies vanuit uw woning via de serre.

Tips voor het inrichten van uw serre

Wanneer u van uw serre een echte wintertuin wilt maken, is het belangrijk dat u goed nadenkt over hoe u de serre in wilt gaan richten. U kunt zelf aan de slag gaan en een ontwerp maken, maar u kunt er natuurlijk ook een echte expert bijhalen. Uw serrespecialist zal u ook veel goede tips kunnen geven. Denk na over waar u bijvoorbeeld zitruimte wilt hebben, waar de planten moeten komen en of u eventueel tuinpaadjes aan wilt leggen. Hebt u er al eens aan gedacht dat het ook mogelijk is om een binnenvijvertje aan te leggen of andere waterelementen in te passen? U kunt uw serreplanten in potten planten, maar het is ook mogelijk om de planten in zogenaamde vloerbakken of troggen te plaatsen. Deze laatste mogelijkheid zorgt voor een natuurlijker effect.

Geschikte planten voor in de serre

Er zijn heel veel mogelijkheden voor het beplanten van uw serre. Voorbeelden van exotische planten die het goed doen in een serre zijn onder andere palmsoorten als de vissestaartpalm en de kentiapalm. Passiflora klimplanten geven uw serre een mooie tropische uitstraling, evenals orchideeën, bromelia’s en varens. Voor een meer mediterrane sfeer zijn plantensoorten als oleander, citrusplanten en aardbeibomen zeer geschikt.