Rolluiken1

Voordelen van rolluiken

Rolluiken hebben erg veel voordelen, en geven uw leefomgeving meer comfort. Denk voor het kopen van rolluiken goed na over de manier van plaatsen en type bediening. Deze keuzes beïnvloeden het comfort en de prijs van uw rolluiken.

Voordelen van rolluiken

Wanneer u kiest voor rolluiken kunt u van heel veel voordelen gaan genieten. Rolluiken hebben een verduisterende functie. Uw heeft hierdoor geen last van de felle zonnestralen die in uw kamer schijnen. Zo slaapt u altijd in een donkere omgeving.

Dit heeft ook invloed op de isolerende functie van rolluiken. Doordat het rolluik de warme zonnestralen tegenhoudt blijft uw huis heerlijk koel in de zomer. In de winter werkt het andersom. Tussen het rolluik en het raam vormt zich stilstaande lucht. In de winter zorgt dit ervoor dat er geen warmte ontsnapt via het raam. Waardoor het warmteverlies tot wel 20% vermindert wordt.

Een ander voordeel van rolluiken is de bescherming die het biedt. Rolluiken bieden bescherming tegen extreme weersomstandigheden. Uw ramen en kozijnen worden door het rolluikpantser beschermd, en gaan dus langer mee. Rolluiken verhogen ook de inbraakveiligheid van uw huis. Het schrikt inbrekers af, en heeft een inbraakvertragende werking. De meeste rolluiken beschikken over anti-optilveren waardoor het rolluik niet omhoog getild kan worden. Hierdoor voelt u zich altijd veilig in uw eigen huis.

Manier van plaatsen

Rolluiken kunnen op verschillende manieren geplaatst worden. Een inbouwrolluik wordt ingebouwd achter de buitensteen. Boven de deur of raam wordt een uitsparing gemaakt, waarin het rolluik geplaatst wordt. Hierdoor is het rolluik alleen zichtbaar wanneer het gesloten is. Een nadeel is dat deze manier van plaatsen vaak alleen bij nieuwbouw uitgevoerd kan worden.

Een ander soort zijn de opbouwrolluiken. Hier wordt het rolluik achter het raam, en vervolgens achter de buitsteen geplaatst. Bij deze manier van plaatsen is een minder grote uitsparing nodig waardoor het ook mogelijk is bij bestaande woningen.

Voorzetrolluiken worden op de muur of er tussenin geplaatst. Hierdoor is er helemaal geen breekwerk nodig en zijn ze eenvoudig te plaatsen. Een voordeel is dat je de rolluiken zelf kunt plaatsen en makkelijk kunt onderhouden.

Type bediening

Rolluiken kunnen op verschillende manieren bediend worden. Wanneer u rolluiken koopt, moet u een verstandige keuze maken. De manier van bedienen heeft invloed op het comfort, maar ook op de prijs van het rolluik. Handmatige rolluiken worden bediend door middel van een bandoproller of stang (zwengel). Voordeel hiervan is dat de techniek vrij eenvoudig is. Wanneer u last heeft van problemen is dit vaak zelf op te lossen. Handmatige rolluiken zijn het meest voordelig in aanschaf. Elektrische rolluiken zijn op twee verschillende manieren te bedienen. Door middel van een schakelaar of afstandsbediening kunt u de rolluiken openen en sluiten. Doordat het bedienen van de rolluiken zo eenvoudig is, geniet u bij elektrische rolluiken van nog meer comfort.

Prijzen van rolluiken

De prijzen van rolluiken worden beïnvloed door het type bediening en montage. Tevens zijn de afmetingen een sterke prijsfactor. Hieronder vindt u een prijsindicatie voor rolluiken met een afmeting van 100 cm bij 100 cm:

Type bediening Gemiddelde prijs
Handmatig € 170,-
Elektrisch met schakelaar € 250,-
Elektrisch met afstandsbediening € 340,-