Voorkom verstoppingen van uw riolering

Een verstopte riolering is een veel voorkomend en vervelend probleem, dat zich uiteraard altijd op een ongelegen moment voordoet. Maar er zijn veel gemakkelijke, weinig tijdrovende en goedkope maatregelen te treffen om dit probleem te voorkomen. We hebben hier deze maatregelen voor u op een rij gezet. Maak er meteen werk van, dan is de kans dat u last krijgt van een verstopte riolering erg klein.

Uw afvoer is geen vuilnisbak!

Het is zo lekker gemakkelijk om etensresten maar gewoon door de afvoer van uw spoelbak weg te spoelen, maar wanneer deze resten zich na verloop van tijd beginnen op te hopen in de riolering en een hardnekkige verstopping veroorzaken, zijn de consequenties hiervan minder leuk. Neem daarom de moeite om etensresten op borden of in pannen eerst te verwijderen en in de afvalbak te gooien voordat u de borden en pannen afspoelt. Het is ook altijd een goed idee om een zeefje te plaatsen boven de afvoer die resten tegenhoudt. Een andere belangrijke tip: spoel ook zeker geen vloeibaar vet door de afvoer van uw spoelbak. Het vet kan in de afvoer of riolering gaan stollen en zo een verstopping veroorzaken.

Voorzichtig met wat u via het toilet doorspoelt

Verstoppingen in rioleringen worden ook vaak veroorzaakt doordat men veel te veel toiletpapier of andere materialen via het toilet doorspoelt. Sommige mensen spoelen ook toiletdoekjes of zelfs luiers en maandverband weg via het toilet. Dat is niet de bedoeling. U kunt er donder op zeggen dat na verloop van tijd de riolering flink verstopt zal raken. Plaats liever een vuilnisemmertje naast het toilet. Ook frituurvet of soep hoort niet via het toilet weggespoeld te worden. Dit gebeurt namelijk ook nog veel te vaak met verstoppingen van de riolering tot gevolg.

Dakgoten regelmatig schoonmaken

Een andere maatregel om een verstopping van uw riool te voorkomen is het met regelmaat schoonmaken van uw dakgoten. We hebben vaak niet door hoeveel troep er in de afvoer van de dakgoten terechtkomt, denk hierbij vooral aan bladeren. We vergeten vaak dat ook dit afval uiteindelijk uitkomt in het riool en hier flinke verstoppingen kan veroorzaken. Een goede tip is om de afvoer van uw dakgoten te voorzien van speciale bladvangers.

Schakel een rioolbedrijf in

Mocht u onverhoopt toch te maken krijgen met een verstopping die u zelf niet opgelost krijgt, dan staan er bij u in de buurt vast goede rioleringsbedrijven voor u klaar die het probleem voor u kunnen oplossen. U kunt deze bedrijven bovendien ook preventief inschakelen en ze zo nu en dan uw afvoeren in huis en de riolering laten inspecteren en reinigen.