Oorzaken en oplossen rioollucht in huis

Er is niets zo vervelend als een hinderlijke rioollucht in huis. Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. We zullen in dit artikel een aantal veelvoorkomende oorzaken bespreken en u tips meegeven over hoe u dit probleem kunt voorkomen of oplossen. In veel gevallen zal het echter nodig zijn om er een erkend rioleringsbedrijf of vakbekwame loodgieter bij te halen om het probleem te verhelpen.

Problemen met de ontluchting

Voor een goede ontluchting van uw riolering installatie in huis hebt u een ontluchtingspijp nodig op het dak van uw huis. De lucht uit uw riool verlaat op deze manier uw woning, zodat u er geen last van hebt. Het is daarvoor wel belangrijk dat uw riool goed luchtdicht is en geen gebreken heeft. Problemen als een bubbelende afvoer en stank in huis, zonder dat uw riool verstopt is, wijzen meestal op problemen met de ontluchting. Hebt u veel last van een rioollucht in bepaalde ruimtes in huis let er dan eens op of de ontluchtingspijp niet in de buurt van een dakraam of een dakkapel is geplaatst.

Problemen met het stankslot

Hebt u last van een stinkende lucht in huis, maar hebt u geen bubbelende afvoeren, dan kan het zijn dat een stankslot in uw riolering niet goed meer werkt. Andere benamingen voor een stankslot zijn een waterslot, zwanenhals of sifon. Het stankslot zorgt er door middel van een waterbarriĆØre voor dat de rioollucht niet het huis binnenkomt. Denk bijvoorbeeld aan de zwanenhals onder een gootsteen. Een veel voorkomend probleem is dat het water verdampt is, waardoor de stinkende lucht alsnog omhoog kan komen. Dit kan gebeuren wanneer een afvoer weinig wordt gebruikt. Dit probleem is gemakkelijk op te lossen door simpelweg water in de afvoer te gieten.

Hulp inschakelen bij rioollucht in huis

Het wil ook nog weleens voorkomen dat u te kampen krijgt met problemen als een rioollucht in huis, nadat er werkzaamheden zijn verricht aan het openbaar riool ergens bij u in de omgeving. In dat geval neemt u contact op met de gemeente om samen tot een oplossing te komen. Kunt u er niet achter komen waar de oorzaak van het probleem zich bevindt, dan is het altijd raadzaam om er een erkend rioleringsbedrijf of vakbekwame loodgieter uit uw regio bij te halen. Deze vakmensen beschikken over de modernste apparatuur om snel en gemakkelijk het probleem op te sporen en te verhelpen.