Een plafond bepaalt de sfeer in uw huis

Sfeer in huis halen kan op heel veel manieren. Om het door u gewenste totaalplaatje compleet te maken, moet u met veel aspecten rekening houden. Een van die aspecten is het plafond. Het plafond heeft vaak meer invloed op de sfeer in huis dan mensen denken. Er bestaan allerlei soorten plafonds. Daarnaast kunt u ook op een slimme manier spelen met kleuren en belichting om een bepaald effect na te streven.

Snel een nieuw plafond monteren

Ziet u op tegen de werkzaamheden die erbij komen kijken om een nieuw plafond te laten monteren? Dat hoeft helemaal niet. Het is vandaag de dag zo gebeurd om een nieuw plafond te laten plaatsen. Er bestaan allemaal handige systemen die het mogelijk maken dat u uw nieuwe plafond gewoon onder uw bestaande plafond kunt laten aanbrengen.

Soorten plafonds

Voorbeelden van veelgevraagde soorten plafonds zijn moderne spanplafonds of gipsplafonds. Beide soorten plafonds zijn voorhanden in allerlei stijlen; van plafonds met een klassieke uitstraling tot plafonds met een strakke moderne uitstraling. Ook de kleur is gemakkelijk af te stemmen op uw interieur. Ook houten plafonds zijn nog altijd zeer in trek. Met een houten plafond kunt u een warme en natuurlijke sfeer in huis creëren. Een balkenplafond geeft bijvoorbeeld een mooi rustiek effect. De beste manier om erachter te komen welk soort plafond u het meeste aanspreekt, is door eens wat voorbeelden te gaan bekijken online of in showrooms bij u in de buurt.

Plafonds en optische effecten creëren

Er zijn allerlei manieren waarop u met behulp van allerlei slimme maatregelen mooie optische effecten kunt creëren. U kunt een kleine ruimte bijvoorbeeld groter laten lijken door de muren en het plafond in dezelfde lichte kleur uit te voeren. Hoe lichter de kleur, hoe groter de ruimtes lijken. Wanneer u juist op zoek bent naar een sfeervoller effect voor bijvoorbeeld een kleine ruimte met een hoog plafond, dan kunt u het plafond iets donkerder maken dan de muren. De ruimte lijkt dan voor het oog lager. Hoe groter de tegenstelling, hoe groter het effect.

Plafonds en verlichting

Voordat u een nieuw plafond uitkiest en laat plaatsen is het ook belangrijk dat u nadenkt over de verlichting die u wenst. Het laten plaatsen van een nieuw plafond is namelijk ook een goed moment om eventueel spots in het plafond in te bouwen. Inbouwspots zorgen voor een ruimtelijker effect dan hanglampen. Kiest u voor inbouwspots die gedimd kunnen worden, dan kunt gemakkelijk een romantische sfeer creëren. Zou u uw plafond graag hoger willen laten lijken, dan kunt u gebruikmaken van uplighters, oftewel lampen die de ruimte van onder naar boven verlichten.