Essent zorgt voor correctie energierekening huishoudens met zonnepanelen

Essent zorgt voor correctie energierekening huishoudens met zonnepanelen

Over 2016 hebben sommige klanten van energieleverancier Essent en dochteronderneming Energiedirect.nl geen korting op de energiebelasting gekregen. Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft uitgerekend dat het gemiddeld gaat om een bedrag 370 euro. Essent en Energiedirect.nl hebben de belofte gedaan zo snel mogelijke iedere gedupeerde tegemoet te komen. De jaarnota’s zullen worden gecorrigeerd. De te veel betaalde bedragen krijgen mensen teruggestort op hun bankrekening. Om te voorkomen dat het in de toekomst weer mis gaat, is het energiebedrijf gestart met het aanpassen van specifieke procedures.

Een specifieke groep gedupeerden

VEH kreeg, als belangenvereniging voor particulieren met een eigen huis, een flink aantal klachten binnen. Na bestudering van vele jaaroverzichten is de conclusie getrokken dat het om een bepaalde groep klanten gaat. Het betreft huishoudens die gebruik maken van zonnepanelen en daarbij een analoge, terugdraaiende meter in huis hebben. Het energieverbruik van deze klanten was ofwel negatief, of kwam op nul uit.

Een garantie dat dit probleem zich niet meer voordoet

Essent gaat voortaan standaard in het CAR, het Centraal Aansluitingen Register, controleren of een negatief c.q. nul-verbruik gelieerd is aan het zelf opwekken van energie door zonnepanelen. Mocht het zo zijn dat dit bij de netbeheerder niet bekend is, dat wordt toch automatisch de korting verrekend. Belangrijk om te weten voor iedereen met zonnepanelen is dat het tegenwoordig verplicht is dit te melden. Het gaat hier om een nieuwe regeling van de Belastingdienst: wek je zelf energie op, dan moet je dit eenmalig doorgeven aan je netbeheerder. Heb je de melding nog niet gedaan, of twijfel je, meldt het alsnog. Beter twee keer, dan geen keer!

Wie heeft recht op vermindering energiebelasting?

Tot voor kort stond de vermindering energiebelasting bekend als heffingskorting. Deze belastingkorting geldt voor zogenoemde ‘locaties met verblijfsfunctie’. Denk aan kantoren en woonhuizen. Een garagebox en een huis in aanbouw bijvoorbeeld (locaties zonder verblijfsfunctie) vallen sinds 2015 niet meer onder de kortingsregeling. De vermindering is een vaststaand jaarbedrag. In 2016 ging het om EUR 376,08 en in 2017 EUR 373,33. Heb je een jaarnota over bijvoorbeeld 240 dagen in plaats van 365 (= een heel jaar) dan wordt de korting evenredig bijgesteld.

Ben jij klant bij Essent of Energiedirect.nl dan loont het de moeite je te melden bij VEH of direct bij de leverancier. Wie weet heb jij ook nog geld te goed.

Minder betalen voor energie

Wil je minder betalen voor je energierekening? Dit kan door het huidige aanbod van energieleveranciers te vergelijken. Hiervoor kun je online talloze energievergelijkingssites vinden. Let wel goed op of deze online energievergelijkingssite’s onafhankelijk vergelijken. Dat wil zeggen dat zij geen specifieke leverancier naar voren trekken en er meer dan 30+ leveranciers mee doen in de energievergelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *