Nieuwe kozijnen laten plaatsen

Een huis of kantoorgebouw is zonder kozijnen een saaie donkere bedoeling. Er is bijna geen pand te bedenken dat niet beschikt over kozijnen of je het nu hebt over de oude bouwwerken die zijn gevestigd aan de Gedempte Nieuwesloot of Zijdam in het centrum van Alkmaar of de nieuwbouwwijken in Zaandam als het Peldersveld en Nieuw West. Allemaal beschikken ze over aluminium, houten of natuurlijk kunststof kozijnen.

In de komende alinea’s wordt aandacht besteed aan de belangrijkste regels die gelden in gemeente Alkmaar en Zaanstad, met betrekking tot het vervangen van kozijnen.

Regels in Alkmaar en Zaanstad

De Noord-Hollandse gemeenten Alkmaar en Zaanstad hebben bijna identieke regels als het gaat om het vervangen van kozijnen. In beide gemeenten geldt dat het straatbeeld in hoofdlijnen moet worden behouden, dat kleuren en materialen overeen moeten stemmen met het hoofdgebouw en dat de profilering van de kozijnen absoluut niet mag worden veranderd. Daarnaast moeten de kozijnen in Alkmaar met betrekking tot de indeling gelijk blijven of identiek zijn aan andere kozijnen in dezelfde gevel en mag zeker niet worden getornd aan de indeling van gevels van monumentale panden.
Gemeente Zaanstad beschrijft verder dat houten kozijnen alleen zonder vergunning mogen worden vervangen door kunststof kozijnen als verdiept profiel wordt toegepast of een zelfde profilering wordt aangehouden. Stalen kozijnen mogen worden vervangen door aluminium kozijnen en gevelopeningen moeten open blijven, panelen en schilderwerk zijn dus niet toegestaan. Als de nieuwe kozijnen voldoen aan de genoemde regels, dan kunnen deze zonder vergunning worden vervangen. Zo niet, dan is een omgevingsvergunning noodzakelijk.

Forse verschillen in legeskosten

De omgevingsvergunning kunt u tegen een kleine vergoeding laten verzorgen door de kozijnspecialist. Ongeacht het resultaat van de vergunningsaanvraag moeten altijd legeskosten worden betaald, deze zijn in gemeente A vaak anders dan in gemeente B. In Alkmaar geldt een minimumbedrag van € 116 tot en met € 2.500 aan bouwkosten, boven dit bedrag moet 1,83% van de bouwkosten aan legeskoten worden betaald. De legeskosten in gemeente Zaanstad zijn fors hoger, want in deze gemeente geldt een minimumbedrag van maarliefst € 525 en een percentage van 2,60% van de bouwkosten. De genoemde bedragen en percentages gelden alleen voor 2014.

Op € 6.000 aan bouwkosten betaalt u in Alkmaar € 180,05 en in Zaanstad € 525.

Regionale kozijnspecialisten vergelijken

Des te meer kozijnspecialisten u vergelijkt, des te beter u inzicht krijgt in de prijzen en de werkwijze van specialisten. U kunt op Kozijnen-Web.nl eenvoudig en vrijblijvend offertes vergelijken van specialisten bij u uit de buurt. Hiervoor kunt u de offertepagina gebruiken op de genoemde website.