Houten kozijnen massaal geplaatst

De woningcorporaties in Nederland stappen, ruim voor het einde van de verwachte levensduur van alle kunststof kozijnen, over op houten kozijnen. De belangrijkste reden van het vervangen van al deze kozijnen, is dat er vele klachten zijn over de lekkage, tocht, inbraakgevoeligheid en gebrek van reserveonderdelen. Dit is voor de mensen die hierin wonen natuurlijk niet prettig. Ook de woningcorporatie gaat hier na verloop van tijd onder lijden als zij hier niets aan doen.

Jaren tachtig

In het begin van de jaren tachtig werd er nog veel gekozen voor de kunststof kozijnen. Nu jaren later zien vele woningeigenaren weer de voordelen van de houten kozijnen in. Opmerkelijk is wel dat die keuze niet vaak gebaseerd is op eventuele uitgebreide berekeningen van investeringen en onderhoudskosten.

Klachtenonderzoek

Voor de woningrenovatie van zeker 419 woningen in de wijk Grootstal in Nijmegen heeft woningcorporatie Portaal een woon wensonderzoek gehouden. Uit dit onderzoek is gebleken dat tochtklachten de meest voorkomende klacht is van de huurders. Bovendien heeft portaal ook besloten om de gevels grondig aan te pakken. Dit zal moeten gaan zorgen van meer goede uitstraling van de huizen.

Portaal met de tijd mee

Na al deze klachten gehad te hebben is er voldoende reden om de kunststof kozijnen al voor het einde van de verwachte levensduur van 30 jaar te vervangen. Niet alleen door de klachten, maar ook omdat Portaal van mening is dat alle woningen na renovatie weer moeten voldoen aan een bepaalde basiskwaliteit, met HR++ isolatieglas en inbraakwerend hang- en sluitwerk.