Stukadoren over tegels

Hebt u zojuist een nieuwe woning gekocht, dan zult u misschien tegen details aanlopen die u graag anders had gezien. Of wilt u nu eindelijk uw bestaande woning eens geheel aan uw eigen smaak gaan aanpassen, bijvoorbeeld omdat die lelijke tegeltjes aan de muur echt niet meer van deze tijd zijn? Dan bent u hier aan het juiste adres beland voor handige tips voor het aanbrengen van stucwerk over tegels.

Tegels of stucwerk?

Vooral in oudere woningen komt u nog vaak wanden tegen die betegeld zijn, bijvoorbeeld in de hal of in een eetkeuken. Tegels zorgen meestal voor een kille uitstraling. Met mooi en goed aangebracht stucwerk kunt u de betegelde ruimte in huis een warmere en sfeervoller uitstraling geven. Het goede nieuws is dat u de tegels niet van de muur af hoeft te breken. U kunt zich deze vervelende klus, die bovendien flinke beschadigingen aan de muren kan geven, besparen. Het is namelijk heel goed mogelijk om stucwerk over de tegels heen aan te brengen. Lees hier hoe u dit kunt aanpakken.

Tegels schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat het stucwerk straks goed hecht op de tegels is het belangrijk om de tegels eerst goed schoon te maken. Dit doet u met water gemengd met flink wat terpentine. Dompel een doekje in het mengsel en was hiermee de tegels schoon. Veeg de tegels vervolgens goed na met een droge doek. Wanneer u met terpentine werkt, is het heel belangrijk dat u de ruimte goed door laat luchten wanneer u aan het werk bent. Terpentine heeft een sterke geur en kan hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid of oogirritatie veroorzaken.

Voorstrijk aanbrengen

De volgende stap is het aanbrengen van een goed voorstrijkmiddel. Voorstrijk wordt gebruikt om de ondergrond, in dit geval de tegels aan de muur, goed voor te bereiden op het aanbrengen van het stucwerk. Het zorgt ervoor dat het stucwerk straks mooi en regelmatig aangebracht kan worden. De meeste voorstrijkmiddelen moeten na het aanbrengen tussen de één en drie uur intrekken voordat je verder kunt werken.

Stucwerk aanbrengen

Er zijn allerlei soorten stucwerk, waaronder gipsmortel, snelband, roodband, goudband en geelband. Laat u eens door een professionele stukadoor adviseren over welk soort stucwerk aan te raden is in uw situatie. U kunt stucwerk kopen bij een doe-het-zelf zaak. Lees goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking. U dient de inhoud goed te mengen met water, zodat u een smeuïg mengsel krijgt. Het stucwerk mag niet te nat zijn, omdat het anders niet goed blijft zitten. Het mag echter ook niet te droog zijn, want dan smeert het niet goed uit. Breng het stucwerk aan met een stucplateau. Ga na het aanbrengen met een nat sponsje over het stucwerk om het mooi glad te strijken. Veeg ook meteen de randen van het stucwerk schoon, zodat er naderhand geen ontsierende plekken overblijven.