Stappenplan vervangen keukenkraan

Hoe staat het ervoor met uw capaciteiten om zelf aan het klussen te slaan in huis? U kunt vast veel meer dan u denkt. Een van die klusjes in huis die u prima zelf uit kunt voeren is het vervangen van uw keukenkraan. Daar hoeft u geen loodgieter voor in te schakelen. Wij staan u hier graag bij met een eenvoudig stappenplan voor het vervangen van uw keukenkraan.

Stap 1: hoofdkraan dichtdraaien

Voordat u aan de slag gaat, dient u eerst de hoofdkraan dicht te draaien. Maar waar zit de hoofdkraan? Meestal vindt u de hoofdkraan bij de watermeter. Is de hoofdkraan dicht, draai dan alle kranen open totdat er geen water meer uitstroomt. Nu is het tijd om de oude keukenkraan weg te halen door de slangen of koppelingen los te draaien. Tip: leg een handdoek onder de leidingen om het water op te vangen dat er eventueel nog uit kan komen.

Stap 2: koppel de aansluiting los

Gebruik een steeksleutel om de koppelingen los te draaien. Bij sommige keukenkranen ziet u twee buizen met een knelkoppeling en bij andere keukenkranen vindt u twee stopkraantjes die onder het aanrechtblad zijn bevestigd. Na het losdraaien van de koppelingen komen de leidingen van de keukenkraan die u wilt vervangen los te hangen.

Stap 3: keukenkraan verwijderen

Om de keukenkraan vervolgens te kunnen verwijderen dient u aan de onderkant van het aanrechtblad eerst de aansluitmoer los te draaien met een steeksleutel. Daarna kunt u gemakkelijk de oude keukenkraan door de opening in het aanrechtblad weghalen.

Stap 4: plaats de nieuwe keukenkraan

Steek de buis van de nieuwe keukenkraan door het gat in het aanrechtblad. De onderkant van de kraan is voorzien van een schroefdraad. Schroef hier het plaatje met de sluitring en de moer op vast met behulp van een steeksleutel. Zorg ervoor dat de kraan stevig vastzit en keurig recht staat.

Stap 5: aanvoerbuisjes aansluiten

Uit de nieuwe keukenkraan komen aan de onderkant twee aanvoerbuisjes die bedoeld zijn voor warm en koud water. Deze buisjes zijn gemaakt van buigzaam materiaal, zodat u ze gemakkelijk op de pijpleidingen die uit de muur komen kunt aansluiten. Soms kan het nodig zijn om deze aanvoerbuisjes iets in te korten. Dit doet u met behulp van een pijpsnijder. Vervolgens sluit u de aanvoerbuisjes met knelkoppelingen aan op de pijpleidingen die uit de muur komen. Normaalgesproken is de linkerpijpleiding de warmwaterleiding en de rechterpijpleiding de koudwaterleiding.

Stap 6: Hoofdkraan opendraaien

Draai nu alle kranen weer dicht en draai de hoofdkraan open. Check vervolgens of uw nieuwe keukenkraan goed werkt en of er geen lekkages zijn.