Isolatie, wat is dat?

Isolatie heeft een heel grote beschrijving. Zo kan isolatie gebruikt worden voor gebouwen, kabels, boten, auto’s en caravans. Bij elke soort van isolatie wordt een ander product gebruikt. Zo wordt er gebruik gemaakt van PVC, glaswol en piepschuim.

Isolatie in gebouwen

Alle gebouwen die gebouwd worden bevatten isolatie in de muren en het plafond. Zelfs in de bodem van het huis bevindt zich isolatie. Dit dient natuurlijk voor het isoleren van het huis, zodat de warmte goed binnen blijft en er niet 24 uur per dag gestookt hoeft te worden om de temperatuur redelijk te houden.

Vormen

Isolatie is er in enkele soorten vormen. Zo is er het heel veel gebruikte glaswol. Wat zeer irritant is voor de huid als het in contact komt hiermee. Maar deze vorm van isoleren komt wel veel voor, doordat dit spul een gigantisch goede isolatie biedt. Dit wordt altijd met de bouw in de muren gestopt, soms met meerdere lagen, maar in de meeste gevallen wordt dit gedaan met maar één laag glaswol.

Isolatie van grondkabels

De kabels in de grond zijn ook allemaal geïsoleerd. Maar dan op een hele andere manier als bij woningen. Bij de kabels onder de grond zit een zogenoemde ‘mantel’ om de kabel. Hieronder zit de aarde en daaronder weer een tussen mantel. Dit zal ervoor zorgen dat er geen stroomstoten gegeven kunnen worden als er iemand met bijvoorbeeld een schep in de kabel zit. De aarde zal de stroom meteen afsluiten en het gevaar zal geweken zijn. Dit is de isolatie van een kabel.