De voordelen van isolatie voor energiezuinig wonen

Energiezuinig wonen begint bij goede isolatie. Wat zijn de voordelen van isolatie, en waar moet u op letten bij het energiezuiniger maken van uw huis?

Niet dweilen met de kraan open

Steeds meer mensen willen duurzaam wonen. Verantwoord omgaan met energie wordt door veel huishoudens als belangrijk ervaren, maar waar begint dat? Een absolute eerste vereiste voor energiezuinig wonen is goede isolatie in uw woning. De thermostaat een graadje lager zetten en bewust omgaan met het stoken in huis heeft weinig zin als muren, vloeren en daken slecht zijn geïsoleerd. Dan is het al gauw dweilen met de kraan open.

Spouwmuurisolatie: voordelig en efficiënt

Een veel voorkomende manier van isolatie is spouwmuurisolatie. De spouw is de ruimte tussen de twee muurdelen van een gevel. Een spouw vormt een belangrijke ‘koudebrug’ tussen binnen en buiten, veel warmte in huis gaat verloren als deze spouw gewoon open is. Zo’n spouw kan echter eenvoudig worden opgevuld met verschillende soorten isolatiemateriaal. Dat wordt door enkele gaten aan de buitenkant van het huis de spouw in gespoten. Bij spouwmuurisolatie worden kleine openingen in de buitenmuur geboord, waardoorheen isolatiemateriaal kan worden ingespoten. Spouwmuurisolatie kost gemiddeld € 20 per vierkante meter, en levert enorm veel profijt op voor de stookkosten in huis. Een voordelige en efficiënte manier van isoleren dus!

Vloerisolatie eenvoudig aan te brengen

Ook de vloeren van een huis moeten goed zijn ‘gewapend’ tegen kou, vocht en extreme weersomstandigheden. Vloerisolatie is vaak betrekkelijk eenvoudig aan te brengen, en zorgt voor sterk verbeterde energieprestaties en meer comfort. De kruipruimte onder uw huis kan bijvoorbeeld worden voorzien van een laag schelpen of ander isolatiemateriaal. Hiermee krijgt vocht en kou vanuit de grond geen kans om de vloeren op de begane grond te bereiken. Valt er aan de kruipruimte niets te verbeteren, dan kan er natuurlijk ook óp de vloer worden geïsoleerd. Denk daarbij aan dekvloeren of isolerende ondertapijten. De kosten voor vloerisolatie beginnen bij € 30 per m2.

Dakisolatie heeft vele voordelen

Warme lucht stijgt omhoog, en het is dan ook niet gek dat bij een slecht geïsoleerd dak zo’n 30% van de warmte in huis sowieso al verloren gaat. Het is dus ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw dak goed geïsoleerd is. Zowel bij schuine als platte daken is zeer goed isolatie aan te brengen. Een isolatiespecialist kan u adviseren over de manier waarop dat bij uw woning het beste kan gebeuren, en met welk isolatiemateriaal. De prijzen voor dakisolatie beginnen bij € 20 per m2.

HR++ glas het meest geplaatst

Last but not least: kijk ook eens naar de ramen! Veel warmte in huizen gaat verloren via verouderd glaswerk. Met modern isolatieglas bespaart u tot wel € 250 per jaar op de stookkosten, en het huis wordt er vele malen comfortabeler van. De meest geplaatste glassoort is al sinds vele jaren HR++ glas. Dit moderne isolatieglas heeft zeer goede isolatiewaarden, en is toch relatief voordelig te plaatsen. Zo ziet u dat de de voordelen van al deze manieren van isolatie zowel op het gebied van financiën als milieu en comfort liggen.