Waarom geen houten kozijnen?

Houten kozijnen worden minder verkocht dan pakweg 15 à 20 jaar geleden, dat komt door de opkomst van kunststof kozijnen. Toch blijft hout het klassieke materiaal voor kozijnen, het wordt niet voor niets al honderden jaren gebruikt. Mensen die kiezen voor houten kozijnen doen dat vanwege de uitstraling, zij hebben niet zo veel moeite met het terugkerende schilderwerk. Daarnaast is dit vooroordeel ook grotendeels achterhaald door verbeterde technieken op het gebied van eindafhandeling.

Hardhouten kozijnen

De levensduur van een houten kozijn bij buitengebruik is afhankelijk van de houtsoort. Alleen houtsoorten die het kenmerk duurzaamheidklasse 1 of 2 dragen kunnen buiten worden gebruikt, dit zijn de zogenaamde hardhoutsoorten. Hardhouten kozijnen zijn beter opgewassen tegen vocht, dat op de lange termijn kan leiden tot rotting. Kozijnen van zachthout mogen alleen binnenshuis worden toegepast, deze houten kozijnen beschikken over duurzaamheidklasse 3 tot en met 5. Voorbeelden van zachthouten kozijnen zijn kozijnen van grenen- of vurenhout.

Het merendeel van de hardhouten kozijnen in Nederland is gemaakt van merantihout, eikenhout kan ook worden gebruikt, alleen is deze houtsoort vaak te duur. Waar een zachthouten kozijn buitenshuis maximaal 10 jaar overleeft, kunt u 25 jaar genieten van een hardhouten kozijn. Zachthouten kozijnen kunnen wel buiten worden gebruikt, maar alleen als het hout is behandeld, dit heeft de Nederlandse regering echter verboden.

Pluspunten houten kozijnen

Zoals is vermeld in de eerste alinea, kiezen de meeste mensen voor houten kozijnen vanwege de uitstraling. Toch hebben houten kozijnen meer pluspunten, bijvoorbeeld op stylinggebied. U heeft de keuze tussen klassieke en moderne stijlen of een retro en renaissance stijl. Tevens zijn houten kozijnen in meer kleuren leverbaar dan zowel aluminium als kunststof kozijnen en houten kozijnen zijn verkrijgbaar met een transparante lak, waardoor de authentieke houtkleur behouden blijft.
Bij renovatieprojecten wordt bijna altijd gekozen voor houten kozijnen, aangezien hout makkelijk pasbaar is te maken. Overigens is het grootste pluspunt van een houten kozijn de isolatiewaarde, want deze is hoger dan van een aluminium of kunststof kozijn.

Onderhoudskosten houten kozijnen

Veel mensen knappen af op houten kozijnen vanwege de onderhoudskosten. De aanschafprijs van houten kozijnen is doorgaans 15% hoger dan van kunststof kozijnen, dat is nog te overzien. Alleen zijn de onderhoudskosten van houten kozijnen over een periode van 30 jaar bijna 5 keer zo hoog als van kunststof kozijnen en het verschil met aluminium kozijnen is zelfs nog groter. Gedurende de levensduur van houten kozijnen moeten zij minstens 2 keer worden geschilderd en het hang- en sluitwerk moet een keer worden vervangen.