Houten kozijnen onderhouden

Nederland kent veel verschillende weersinvloeden. Houten kozijnen zijn hier gevoelig voor. Daarom is periodiek onderhoud belangrijk voor de levensduur van uw kozijnen.

Kozijnen schoonmaken

Het is belangrijk om minimaal één keer per jaar uw kozijnen schoon te maken. Uw kozijnen krijgen te maken met veel vuil en stof, dit is slecht voor de staat van het kozijn. Het schoonmaken van kozijnen kan gedaan worden met een sopje en een zachte doek. Neem voor het sopje warm water met een regulier schoonmaakmiddel, dat geen schuurmiddel bevat. Daarnaast is het belangrijk dat het schoonmaakmiddel geen agressief middel bevat zoals chloor. Schuurmiddelen en chloor kunnen de glans van de kozijnen aantasten.

Wanneer u het houten kozijnen schoonmaakt, moet u het kozijn direct controleren op zwakke plekken. Deze zwakke plekken kunt u herkennen aan scheurtjes, kale of zachte plekken. Schuur deze plekken direct op, en schilder het opnieuw. Hiermee voorkomt u houtrot.

Een kozijn bevat veel bewegende delen, bij de jaarlijkse schoonmaakbeurt kunt u deze delen direct smeren. Het smeren van bewegende delen kunt u het best doen met teflon- of siliconespray. Gebruik geen olie, want dit trekt veel vuil aan.

Onderhouden van houten kozijnen

Om de levensduur van uw kozijnen te verlengen is goed onderhoud belangrijk. U kunt uw kozijnen preventief beschermen tegen houtrot. Een kozijn heeft verschillende verbindingen, hier kan het vocht naar binnen dringen. Door de verbinding te vingerlassen kunt u dit verhelpen. Dit doet u door de verbindingen af te kitten. Een aanrader is om extra zwakke delen te beschermen met een boorzuurpil. De boorzuur verspreid zich door het hout en voorkomt houtrot. Preventief beschermen is belangrijk voor de levensduur van uw houten kozijnen. Wanneer er in het hout een vochtgehalte van 20% of meer zit is er al een grote kans op houtrot.

Slechte delen

Komt u bij het onderhoud van uw houten kozijnen hele slechte delen tegen dan is het verstandig om deze delen te repareren. Soms verkeert het kozijn in dermate slechte staat dat u het beter kunt vervangen.

Periodiek schilderen

Houten kozijnen moeten periodiek geschilderd worden. Hard houten kozijnen zijn beter van kwaliteit en hebben eens in de 5 tot 7 jaar een schilderbeurt nodig. Zacht houten kozijnen moeten eens in de 2 jaar worden geschilderd. Voordat u begint met schilderen is het belangrijk om geschikte materialen te kiezen. De keuze van het verf is heel belangrijk. Donkere kleuren zijn gevoeliger voor verkleuring, door zonlicht, dan lichte kleuren. Lichte kleuren blijven dus langer mooi. Vochtregulerend verf is een aanrader, dit zorgt dat de ondergrond kan ademen. Hierdoor kan het vocht ontsnappen. Let er op dat veel merken zeggen dat hun verf vochtregulerend is. Toch is het verstandig om aan uw schilder of doe-het-zelf zaak te vragen welk merk op dit vlak de beste keuze is.

Als u de kozijnen geschuurd heeft en preventief beschermd, kunt u het kozijn stofvrij maken. Dit kan met een zachte, droge borstel. Na dat u alle materialen en producten in huis heeft kunt u beginnen met het schilderen.

Het verven van kozijnen is een grote klus, neem hier dus de tijd voor. Heeft u oudere kinderen, dan is een extra hulp altijd handig.