Geen geluidshinder met de juiste beglazing

Stelt u zich eens voor, u hebt een mooi plekje gevonden om te wonen, maar dan krijgt u ineens last van geluidshinder. Geluidshinder kan heel vervelend zijn en uw woongenot behoorlijk aantasten. Wat nu? Verhuizen? Dat is zeker niet altijd nodig. Er zijn vaak ook veel minder ingrijpende maatregelen mogelijk. Denk bijvoorbeeld eens aan oplossingen als het plaatsen van geluidswerend glas door een erkende glaszetter.

Geluidswerende technieken

Geluid kunnen we kortweg omschrijven als trillingen van de lucht. Beglazing kan een belangrijke rol spelen in een goede geluidsisolatie van woningen. Bijvoorbeeld bij woningen die langs een weg met druk verkeer liggen. Voor het vervaardigen van geluidswerende ruiten kunnen verschillende soorten geavanceerde technieken worden gebruikt die ervoor zorgen dat de ruiten zo weinig mogelijk trillen of die ervoor zorgen dat de trillingen zo optimaal mogelijk worden gedempt.

Akoestische beglazing

Enkel glas wordt steeds minder gebruikt in woningen. Vooral wanneer het enkel glas erg dun is, is de geluidsisolatie een stuk minder. Dun glas kan door trillingen gemakkelijk in beweging worden gebracht waardoor u veel geluidshinder hebt. Dubbel glas en speciale geluidswerende dubbele ramen, ook wel akoestische beglazing genoemd, verdienen de voorkeur. Vooral dubbele beglazing die bestaat uit twee verschillende diktes glas met daartussen een laagje lucht of een gas werken goed geluidswerend. Voor een nog betere geluidsisolatie kiest u voor een brede spouw tussen de twee lagen glas.

Voor- of achterzetbeglazing

In sommige gevallen is het niet mogelijk of toegestaan om dubbel glas te plaatsen, bijvoorbeeld wanneer u in een rijksmonument woont. Maar er zijn wel alternatieven. U kunt in een dergelijke situatie wel voor- of achterzetbeglazing plaatsen om geluidshinder tegen te gaan. Door de grote spouw die u hiermee creƫert wordt het geluid goed geweerd. Wel kunt u last krijgen van condensvorming of ophoping van vuil. Informeer er eens naar bij uw lokale glaszetter.