Energieverbruik in Nederland moet omlaag

Energieverbruik in Nederland moet omlaag

Na een lange periode van onderhandelen hebben De ministeries van Economische zaken en Binnenlandse zaken samen met de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, Energie-Nederland, Netbeheer Nederland en Uneto-VNI, besloten dat het energieverbruik in de bebouwde omgeving omlaag moet. Het doel is om in 2020 10 Peta joule (PJ) extra te besparen op het energieverbruik. Dit is te vergelijken met het energieverbruik van ongeveer 150.000 huishoudens.

Ondertekenen van het energiebesparingsconvenant

Na de onderhandelingsperiode hebben de energieleveranciers verschillende afspraken over het besparen van energie in een Energiebesparingsconvenant vastgelegd. Deze afspraken tussen de overheid en het bedrijfsleven moeten ervoor zorgen dat de energiebesparing bij klein-zakelijke gebruikers en huishoudens omhoog gaat.

Afspraken in het convenant

In het convenant is onder andere vastgelegd dat slimme thermostaten en slimme meters bij meer klanten geïnstalleerd moeten worden. Dankzij de komst van slimme meters en thermostaten kunnen klanten beter hun energieverbruik regelen om het gewenste doel te bereiken. Ook is het verbruiks- en kostenoverzicht, ook wel VKO genoemd, aan verbetering toe. Door het VKO te verbeteren hebben klanten beter inzicht in hun energieverbruik, waardoor ze duidelijker inzichtelijk hebben wat de mogelijkheden zijn om energie te besparen. Dit is niet alleen positief voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de klant.

Wouter Wolfswinkel, programmamanager Business Development Customer & Solutions bij Nuon: “De doelstelling van het convenant is dat in totaal 750.000 huishoudens deze slimme producten en diensten in 2020 hebben geactiveerd of geïnstalleerd.”

Installeren van ventilatieluchtwarmtepompen

Naast het aanbieden van slimme meters en thermostaten en een verbeterde VKO is het een optie om ventilatieluchtwarmtepompen aan te bieden aan de klant. Door een hr-ketel te vervangen door een warmtepomp kan de CO2 uitstoot tot wel 70% afnemen. De aanschafkosten van een warmtepomp zijn te overzien en het financieel rendement is meestal positief. De aanschaf van een ventilatieluchtwarmtepomp heeft niet alleen een positief effect op het milieu, maar is ook een goede investering voor de klant.

Laat een reactie achter