Brandwerende deuren zijn van levensbelang

Veilig wonen en werken is een topprioriteit, daarom wordt er in zowel bedrijven als woningen veel aandacht besteed aan brandveiligheid. Een van de maatregelen die u op dit gebied kunt nemen is het laten plaatsen van brandwerende deuren. Mocht er dan toch onverhoopt brand uitbreken in een ruimte, dan wordt de schade zoveel mogelijk beperkt, omdat de brand zich dankzij de brandwerende deuren minder snel kan uitbreiden naar andere gedeeltes van de woning of het bedrijfspand.

Brandwerende deuren maken brand beheersbaar

U wilt er natuurlijk liever niet aan denken dat er in uw pand brand uitbreekt. Toch is het belangrijk om erbij stil te staan dat dit kan gebeuren. Brand kan veel verschillende oorzaken hebben. Door uw pand onder te verdelen in brandcompartimenten kunt u in het geval van het uitbreken van een brand de brand beter beheersbaar maken. Voor het onderverdelen in brandcompartimenten van een pand zijn brandwerende deuren onmisbaar. In sommige gebouwen eist het bouwbesluit zelfs dat er brandwerende deuren geplaatst moeten worden om de veiligheid van de gebruikers van het gebouw te garanderen. Brandwerende deuren kunnen hier van levensbelang zijn.

Brandwerende deuren en normeringen

Er bestaan brandwerende deuren in alle soorten en maten. Het is op de eerste plaats van groot belang dat u kiest voor brandwerende deuren die aan de juiste normeringen voldoen, zoals brandwerende deuren die voorzien zijn van de correcte NEN-norm. NEN is de afkorting voor Nederlandse Norm. Binnen Nederland gebruiken we twee normeringen voor brandwerendheid. Een van die normeringen voor een goede brandwerendheid is de NEN 6069. Deze norm wordt al verschillende jaren gebruikt en voldoet ook tegenwoordig nog prima aan de actuele eisen. Daarnaast bestaat er ook nog de nieuwe Europese norm NEN-EN 1634-1, die nog zwaardere voorwaarden stelt aan de brandwerendheid.

Brandwerende deuren in woningen

Hoewel brandwerende deuren voorheen vooral in bedrijfspanden werden toegepast, zien we ze ook steeds vaker in woningen terug. Waarom zou u niet voor brandwerende deuren kiezen? Ze maken uw woning er een stuk veiliger op. Brandwerende deuren in woningen worden vooral toegepast tussen een inpandige garage en de rest van de woning. Deze deuren zijn niet alleen heel veilig, maar ze kunnen ook heel mooi staan. Er bestaat een uitgebreid assortiment aan brandwerende deuren in allerlei maten, stijlen en kleuren. Het is niet moeilijk om een brandwerende deur te vinden die perfect op de stijl van uw woning aansluit. Veel mensen denken dat een brandwerende deur veel dikker is dan een gewone deur, maar dat is niet zo. Brandwerende deuren zijn namelijk maar tussen de 40 en 54 mm dik.