Waarom een kunststof dakkapel?

Zoals bekend zorgt een dakkapel voor ruimtewinst en extra licht op de zolderverdieping. Toch zijn niet alle dakkapellen hetzelfde, want je hebt dakkapellen met een platdak, dakkapellen met een pannendak en je kunt kiezen tussen houten, kunststof en polyester dakkapellen. In dit artikel wordt stilgestaan bij het verschil tussen dakkapellen van hout, kunststof en polyester.

Houten of kunststof dakkapel?

Verreweg de meest verkochte dakkapel is de kunststof dakkapel, dat komt doordat deze onderhoudsarm is en goedkoper dan bijvoorbeeld een polyester dakkapel. Feitelijk verschillen een houten en kunststof dakkapel niet zo veel van elkaar, aangezien beide dakkapellen een houten constructie hebben en beiden zowel traditioneel als prefab kunnen worden geplaatst. Waar een houten dakkapel is afgewerkt met multiplex platen of vurenhouten rabatdelen en een houten kozijn heeft, is een kunststof dakkapel afgewerkt met Trespa of kunststof schroten en beschikt het over een kunststof kozijn.
Het prijsverschil tussen een houten en kunststof dakkapel is minimaal, de afwerking van een houten dakkapel is misschien iets goedkoper, daar staat tegenover dat kunststof kozijnen 15% minder kosten dan houten kozijnen. De meeste consumenten kiezen voor een kunststof dakkapel, vanwege het minimale onderhoud. Bij een houten dakkapel ontkom je namelijk niet aan schilderwerk.

Kunststof of polyester dakkapel?

Net als kunststof dakkapellen zijn polyester dakkapellen onderhoudsarm, toch valt zelden de keuze op een polyester dakkapel. Hiervan is de prijs de voornaamste oorzaak. Gemiddeld kosten polyester dakkapellen 20% meer dan dakkapellen met een houten constructie en kunststof afwerking. Het vervaardigen van een polyester dakkapelconstructie vereist een bepaalde kennis en investering, dat resulteert in een hogere prijs. Gelijk aan een kunststof dakkapel heeft een polyester dakkapel een kunststof kozijn en kan zij worden afgewerkt met kunststof schroten. Een polyester dakkapel kan echter alleen prefab worden geplaatst, maar beschikt wel over een betere isolatiewaarde dan een kunststof dakkapel.

Conclusie

Een kunststof dakkapel biedt bijna alle voordelen van een polyester dakkapel en is te koop voor dezelfde prijs als een houten dakkapel. Daarom kiest het merendeel van de consumenten voor een kunststof dakkapel.