Hoe laat jij de dakkapel plaatsen?

Je rijdt soms wel eens door een dorp of stad en plotseling zie je midden in een woonwijk een grote kraan boven alles uittornen met daaraan een groot rechthoekig bouwwerk. In negen van de tien gevallen is dat bouwwerk een dakkapel. Huiseigenaren laten een dakkapel plaatsen om meer ruimte te creëren en om van een donkere kamer een lichte kamer te maken. Je kunt een kapel op twee manieren laten plaatsen, dat kan prefab en dat kan traditioneel. In dit artikel wordt de volgende vraag beantwoord: welke manier van dakkapel plaatsen is beter, prefab of traditioneel?

Prefab en traditioneel

Om de vraag te kunnen beantwoorden, is het eerst belangrijk uit te leggen, wat beide manieren kenmerkt. Een prefab dakkapel is een dakkapel die helemaal wordt geprefabriceerd in een fabriek of werkplaats. Wanneer een prefab dakkapel de productieruimte verlaat, dan is de kapel niet alleen constructief klaar, maar beschikt zij ook al over een kozijn, lood en dakbedekking. Doorgaans wordt de dakkapel vervoerd op een aanhanger en met een kraan op het dak geplaatst.

Traditionele dakkapellen worden van a tot z of van top tot teen op het dak opgebouwd. Bij een traditionele kapel wordt niets voorgemaakt, behalve het kozijn. Er wordt ’s ochtends vroeg een gat in het dak gemaakt, waarna systematisch alle materialen op maat worden gemaakt en op hun plaats worden bevestigd. Ook bij een traditionele plaatsing kan een kraan aanwezig zijn, maar dat is alleen als buitensporige materialen naar boven gehesen moeten worden.

Altijd binnen 1 dag

Veel dakkapelkopers denken dat een prefab dakkapel sneller wordt geplaatst, dat is ook zo, alleen is het een misverstand dat een traditionele dakkapel niet binnen 1 dag kan worden geplaatst. Absoluut gemeten maken de werknemers van de prefab dakkapel specialist minder uren dan hun collega’s die de kapel traditioneel opbouwen.

Constructief wijkt een traditionele kapel af van een kapel die prefab wordt geplaatst. Bij een traditionele plaatsing sluit de kapel op een natuurlijkere wijze aan op het dak, want bij een prefab plaatsing wordt de kapel als het ware los op het dak geplaatst, ofwel de prefab dakkapel en het dak vormen geen natuurlijk geheel. Dat is één van de redenen waarom sommige huiseigenaren kiezen voor een traditioneel geplaatste dakkapel. Kwalitatief verschillen prefab uitvoeringen nauwelijks van traditionele uitvoeringen.

Kosten

De kosten van een prefab dakkapel zijn iets hoger dan van een traditionele dakkapel. Het maximale verschil in prijs is vijf procent. De bekendste leverancier van prefab kapellen is de Ruiter Dakkapellen, maar ook Windak en Combi Dakkapel leveren prefab dakkapellen. Gerenommeerde leveranciers van traditionele kapellen zijn BM Dakkapel, Klok Dakkapellen en Klaassen Dakkapellen.