Keuze in dakbedekkingen

Het dak is een groot en belangrijk onderdeel van uw huis. Door alle weersomstandigheden krijgt uw dak veel te verduren, maar ook de zon heeft een negatief effect op uw dak. Met goede dakbedekking heeft u niet alleen een beschermd dak maar ook een prettiger woonklimaat binnenshuis.

Verschillende soorten dakbedekking

Door de verschillende soorten daken die er zijn en alle verschillende dakbedekkingen die hierbij passen kan het lastig zijn om een keuze te maken. Een dakdekker zal door zijn expertise in staat zijn om een dakbedekking te adviseren die het beste bij uw dak past. U bent ook vrij om zelf uw keuze te maken. Hierbij willen wij u graag helpen, daarom hebben we een aantal dakbedekkingen op een rijtje gezet voor u:

[fancy_list style=”arrow_list”]

  • Dakpannen
  • Bitumen
  • EPDM
  • Riet
  • Groen

[/fancy_list]

Dakpannen

Al eeuwen lang worden dakpannen gebruikt als bedekking voor schuine daken. Dakpannen zijn er in verschillende vormen, maten en kleuren. Dakpannen komen het meeste voor op schuine daken en worden gemaakt van gebakken klei. Dakpannen zorgen voor een prima bedekking en beschermen u tegen de verschillende weersinvloeden zoals regen, sneeuw en wind, maar ook tegen de schadelijke effecten van de zon.

Bitumen

Een dakbedekking van bitumen staat in de volksmond ook wel bekend als ‘roofing’. Bitumen is een dakbedekking die vaak gelegd wordt op platte daken. Bitumen is gemakkelijk op uw dak aan te brengen en biedt bescherming tegen de verschillende ozon- en weersinvloeden en is van nature een waterdicht materiaal. Dit maakt bitumen een hoogtechnologisch product waarbij een groot scala aan toepassingen mogelijk zijn.

EPDM

EPDM is een dakbedekking van synthetisch rubber en staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Doordat een EPDM dakbedekking van rubber gemaakt is, is het zeer elastisch en bestand tegen grote temperatuursverschillen. Een dakbedekking van EPDM wordt voor u op maat gesneden door uw dakdekker, waardoor de kans op een lekkage aanzienlijk kleiner is. Omdat EPDM dakbedekking ook wortelbestendig is, is het mogelijk is om een groene laag boven op deze dakbedekking aan te brengen, wat ook wel bekend staat als een groendak.

Riet

Rieten daken waren vroeger één van de goedkopere dakbedekkingen om uw dak waterdicht te krijgen. Tegenwoordig is het bedekken van een dak met riet meer voor exclusieve huizen. Een rietdak zorgt voor een chique en natuurlijke uitstraling van uw woning. Het bedekken van uw dak met riet moet gedaan worden door een ervaren rietdekker, en een rieten dak vereist ook meer onderhoud dan een normaal dak. Daarom is het verstandig om u goed te laten informeren als u deze optie aan het overwegen bent.
Groen
Een groendak houdt in dat u een groene laag aanbrengt bovenop uw bestaande dakbedekking. Een groendak is te plaatsen op een plat dak of een dak met een lichte helling. Het plaatsen van deze groene laag brengt een aantal sterke voordelen met zich mee. Uw dak komt er levendiger uit te zien, krijgt een langere levensduur, is extra beschermd tegen regen, wind, zon en temperatuurschommelingen. Uw dak moet echter het gewicht van deze groenlaag wel kunnen ondersteunen, en er moet een goed afvoersysteem aanwezig zijn.