Waarschuwing voor brand in cv-ketel

In Rotterdam-Rijnmond waarschuwt de veiligheidsregio voor branden in cv-ketels ten gevolge van slecht of verkeerd onderhoud. Zij gaven deze waarschuwing tijdens een buurtinformatie bijeenkomst in de brandweerkazerne Berkelse Poort in gemeente Lansingerland. De aanleiding van deze bijeenkomst waren twee recente cv-ketel branden in de nieuwbouwwijk Meerpolder in Lansingerland. Er was nog niet duidelijk of het bij deze cv-ketels om een fout de ketel zelf ging of dat er gewoon echt verkeerd onderhoud aan gepleegd is. Echter is het wel apart dat de rest van de ketels het wel helemaal goed doen. Toch is er dan ook een vermoede dat er gewoon totaal verkeerd onderhoud aan deze ketels gepleegd is.

Branden

Deze twee branden die zo kort na elkaar plaats vinden, zorgden natuurlijk voor heel wat nodige onrust bij de bewoners van deze wijk. Even laten is er uit onderzoek door het Team Brandonderzoek gebleken dat deze branden inderdaad zijn ontstaan ten gevolgen van het verkeerde onderhoud. Een cv-ketel wordt na een langere tijd stoffig aan de binnenkant, hiervoor zijn richtlijnen aangehouden van de leverancier. Als deze niet goed nageleefd worden kan het fout gaan. Deze vervuiling moet dan ook regelmatig weggehaald worden, als dit niet gedaan wordt is er natuurlijk kan op brandgevaar door de stof die zich daar in ophoopt.

Gebrek aan onderhoud

Gebrek aan onderhoud en inspectie komt natuurlijk niet alleen maar bij cv-ketels voor. Ook andere apparaten in veel huizen zorgen er soms voor dat er brand ontstaat. Neem hiervoor bijvoorbeeld de kachel en geiser. Als deze niet goed onderhouden worden is er niet alleen kans op brand, maar ook nog eens dat zij koolmonoxide uit gaan stoten, levens gevaarlijk dus!