CV ketels vergelijken

Wanneer u de voordeligste ketel wilt aanschaffen met het hoogste rendement raden wij u aan om eerst verschillende CV ketels te vergelijken. Een aantal aspecten zijn belangrijk om mee te nemen in uw vergelijking. Denkt u hierbij aan:

• Het type ketel
• Prijzen van CV ketels
• Vermogen
• Gaskeur labels
• Garantie

Het type ketel

Er zijn verschillende typen ketels verkrijgbaar, waaronder de conventionele ketel (CV) en de hoge rendementsketel (HR). Naast soloketels zijn er combiketels, die zowel uw huis verwarmen als warmte voor het sanitair leveren. Een verschil tussen deze ketels is de efficiëntie waarmee de ketel met energie om kan gaan. De HRe ketel kan een nog hoger rendement behalen, omdat de warmte die wordt geproduceerd eerst elektriciteit opwekt en de afvalwarmte vervolgens gebruikt om te verwarmen.

Prijzen van CV ketels

Belangrijk bij het vergelijken van CV ketels is het vergelijken van de prijzen, het kan namelijk per type ketel verschillen. Waar u bij de kosten van CV ketels op kunt letten is dat een CV ketel voordeliger is in aanschaf, maar minder energie om kan zetten in nuttige warmte. Het levert dus minder rendement op dan een HR ketel. Zo behaalt een CV ketel met een verbeterd rendement (VR) minimaal 83% rendement en een HR ketel minstens 90%. Door meerdere offertes aan te vragen kunt u meer inzicht krijgen in de prijzen van de verschillende ketels.

Het vermogen

Onder het vermogen van een ketel wordt de hoeveelheid warmte en warm water dat geproduceerd wordt verstaan. Het vermogen van warmte wordt uitgedrukt in KiloWatt, variërend van 18KW tot meer dan 30KW. Het vermogen warm water wordt uitgedrukt in Comfort Warm Water (CW). Dit gaskeur bestaat uit de klassen CW1 tot en met CW6. Bij CW1 wordt de keuken verwarmd, bij CW2 heeft u de keuze uit keuken of douche. Bij CW3 is te kiezen uit het verwarmen van de keuken, douche of het bad waarbij respectievelijk 100 liter, 120 liter en 150 liter kan worden verwarmd. CW6 betekent dat of uw keuken en douche of bad worden verwarmd (150 liter) of alleen het bad met 200 liter.

Gaskeur labels

Naast het hierboven genoemde keurmerk CW zijn er nog een aantal keurmerken voor CV ketels ontwikkeld om de kwaliteit te waarborgen. Keurmerken die garanties geven over energiezuinigheid zijn het gaskeur HR, uitgedrukt in HR100, HR104 en HR107. Bij het gaskeur HRww wordt gekeken naar de efficiëntie van het verwarmen van water, waarbij de eisen strenger zijn dan bij HR. Een HRe ketel kan naast het verwarmen en zorgen voor warm water ook elektriciteit produceren. Deze ketel dient aan nog hogere eisen te voldoen.

Andere keurmerken zijn het gaskeur SV, ketels met een lage uitstoot van stikstofoxiden krijgen dit keurmerk. Wanneer het toestel het keurmerk NZ heeft, is het toestel veilig, energiezuinig en geschikt als naverwarming van de zonneboiler.

Garantie

Wanneer u na het vergelijken besluit om een nieuwe CV ketel aan te schaffen, heeft u recht op een aflevergarantie met een termijn van 6 maanden. Vaak zit er na deze periode gemiddeld nog 1,5 jaar garantie op de CV ketel, wat vaak tegen betaling verlengd kan worden met 5, 10 of 15 jaar. De garantie kan verschillen per onderdeel van de ketel. In de algemene voorwaarden vindt u de voorwaarden die gesteld worden aan de garantie.

Persoonlijk advies

Door zoveel mogelijk informatie naast elkaar te leggen en zelf te vergelijken, kunt u een goede keuze maken voor het aanschaffen van een CV ketel die bij uw woning past. Wanneer u zelf geen tijd heeft om CV ketels te vergelijken, kunt u altijd persoonlijk advies vragen bij een installateur.