Het “nieuwe straten” in Den Helder in volle gang

In Den Helder is de gemeenste donderdag bezig geweest met het machinaal bestraten van de Duinroosstraat. Het gaat om het stuk tussen de Meidoornstraat en de Seringenlaan. Volgens de gemeente is wat er gebeurd nog bijna niet of helemaal niet gebeurd met machinaal bestraten, er worden oude stenen gebruikt. Machinaal bestraten is niet alleen Arbo-technisch prettiger voor de betrokken stratenmakers, maar het gaat zeker ook een heel stuk sneller als dat zij met een paar man op de knieën de tegels goed slaan.

Nieuwe methode

Met nieuwe stenen komt deze methode wel vaker voor, maar volgens de gemeente worden er bij dit werk oude stenen gebruikt en dat is zeer nieuw voor Den Helder. De stenen die gelegd worden zijn de oude stenen uit dezelfde staat. De machine legt maar liefst 250 vierkante meter straat per dag! Dit is zeker niet niks als er gekeken wordt naar hoeveel de stratenmakers zelf zouden kunnen leggen. Volgens de gemeente gaat de bestratingmachine dan ook vaker aan de slag, dit vanwege de grote voordelen voor de gemeente en de stratenmakers zelf.

Ondergrond

Door allerlei soorten lezers moet de ondergrond van de bestrating precies op de goede hoogte komen. Als dit niet gebeurd, gaat het hele bestraten van deze machine goed fout! Er wordt dan begonnen met het machinaal stellen van de kantopsluitingen door middel van een hydraulische kraan met klem of vacuüm. Als dan de opsluitingen zijn aangebracht kan de bestratingmachine ingezet worden voor elk gewenst model of verband.