Tips en truckjes voor behangen

Behangen lijkt misschien altijd een heel gedoe, maar in tegenstelling is dit niet zo moeilijk. Behangen kan namelijk op twee verschillende manieren en dat heeft alles te maken met het soort behang dat er gebruikt wordt. Zo bestaan er papier- en vliesbehang. Papier behang is zoals het zichzelf eigenlijk al duidelijk maakt, van papier gemaakt. Deze werkt erg gemakkelijk, het enige wat er gedaan moet worden is insmeren op de behangtafel en deze vervolgens nat op de muur plakken. Met vliesbehang moet je juist de muren insmeren en hierna de behang droog ertegen aan plakken.

Breedte

Een standaard rol behang die gekocht kan worden is meestal 53 centimeter breed en 10 meter lang. Bij de normale hoogte van een huis (2,5) zou je er in theorie 4 uit kunnen krijgen, dit gaat nooit zoals in theorie want er is altijd overlegde nodig voor de nette afwerking.

Lijmen

De makkelijkste manier om te behangen is met vliesbehang. De lijm breng je namelijk rechtstreeks aan op de muur. Je kunt er ook voor kiezen om te behangen met papierbehang. Hiervoor heb je echter wel een behangtafel nodig, en moet je het behang van tevoren lijmen. En hierdoor is het mogelijk dat het natte behang aan elkaar gaat plakken.

Afsnijden

Als je eenmaal een strook behang op de muur hebt kun je de randen gelijk afsnijden. Dit doe je met een behangspatel en een mesje. Houdt de spatel goed in de hoek gedrukt en ga er met je mesje strak langs. Zo krijg je een strakke rechte lijn en ziet je muur er weer geweldig uit.