Praktische tips bij behangen

Moet er behangen worden bij u in huis, dan denkt u misschien: ‘Dat doe ik wel even!’ Veel mensen verkijken zich echter op welke vaardigheden en inzichten er allemaal komen kijken bij behangen. Maar met een goede voorbereiding en de tips de we hier voor u op een rij hebben gezet, zal het u vast lukken om deze klus tot een goed einde te brengen.

Benodigdheden behangen

Op de eerste plaats is het belangrijk dat u uitrekent hoeveel behang u nodig hebt, zodat u de juiste hoeveelheid aan kunt schaffen. Het zou zonde zijn om veel geld kwijt te zijn aan behang dat u nooit gebruikt. Zorg wel altijd voor een kleine hoeveelheid reservebehang, want een foutje is zo gemaakt. Naast het behang zijn er nog meer benodigdheden waar u aan moet denken, zoals een behangtafel, trapje, voorstrijkmiddel, behangplaksel, roergarde, lijmborstel, aandrukroller, loodlijn en stanleymes. Werkkleding is ook belangrijk, de website van Engelbert Strauss kan u daarin adviseren.

Muren behangklaar maken

Meestal kunt u niet meteen beginnen met behangen. De muren moeten eerst behangklaar worden gemaakt. Misschien moet er nog oud behang verwijderd worden? Dit doet u met een behangstomer of met lauwwarm water met een afweekmiddel. Met een plamuurmes steekt u het behang vervolgens van de muur. Ben wel voorzichtig, zodat u geen beschadigingen aan de muur veroorzaakt. Is het behang verwijderd, dan moet de muur schoongemaakt worden om oude behangplakselresten te verwijderen. Ook gaten in de muur dienen weggewerkt te worden met een muurvuller. Is de muur schoon en glad, dan kan het behangen beginnen.

Behang aanbrengen

Snijd de banen op de juiste lengte met een extra marge van tussen de 5 en 10 cm. Gaat u behang met een patroon aanbrengen, leg de banen dan nauwkeurig tegen elkaar en snijd ze dan pas op de juiste lengte. Breng vervolgens een loodlijn aan op de plek waar de eerste baan gaat komen. Vervolgens gaat u de banen op de behangtafel insmeren met behangplaksel. Begin in het midden van de baan met het aanbrengen van de lijm en smeer alles goed uit tot aan de zijkanten. Laat de lijm tussen de 5 en 10 minuten inweken. Voor het aanbrengen houdt u de baan met twee handen vast en u begint met het aanbrengen van de baan aan de bovenkant van de muur. Druk het behang lichtjes aan met een aandrukroller. Gebruik een stanleymes en een liniaal om het behang aan de boven- en onderkant perfect op maat te snijden.

Lijmresten verwijderen en bubbels wegwerken

Lijmresten op het aangebrachte behang kunt u verwijderen met een vochtige spons. Soms blijven er ook bubbels achter het behang zitten, omdat u misschien te veel lijm hebt aangebracht. Deze kunt u wegwerken door een heel klein sneetje in het behang te maken, zodat u de lijn eruit kunt drukken.