Asbest in oude woningen aanwezig

Niet zelden duikt er een nieuw bericht op in het nieuws dat er weer ergens in Nederland asbest is gevonden in oude woningen. Het is belangrijk dat het asbest dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid zo snel mogelijk wordt verwijderd. Woont u ook in een oudere woning van voor 1993 en weet u niet zeker of er asbest in uw woning is verwerkt, dan is het zeker verstandig om dit eens te laten controleren.

Waarom is asbest zo gevaarlijk?

Met asbest bedoelen we een groep mineralen die bestaan uit hele kleine vezels. Wanneer deze vezels vrijkomen en deze worden ingeademd kunnen ze zich vast gaan zetten in de longen. Dit kan uiteindelijk leiden tot longvlieskanker, buikvlieskanker of asbestose, beter bekend onder de benaming stoflongen. Asbestvezels kunnen vrijkomen wanneer het asbest in een slechte conditie is of wanneer asbest op een verkeerde manier wordt verwijderd.

In welke woningen kun je asbest tegenkomen?

Asbest werd vaak verwerkt in woningen en bedrijven die voor 1990 zijn gebouwd. Asbest staat bekend als een materiaalsoort, dat zeer sterk en goed isolerend is. Daarnaast was asbest ook heel goedkoop. In die periode werden de gezondheidsrisico’s van asbest zwaar onderschat. Sinds 1 juli 1993 is de beroepsmatige toepassing en verkoop van alle soorten asbest verboden en pas sinds 2005 is in de Europese Unie het gebruik van alle soorten asbest verboden.

In welke onderdelen van een woning kan asbest zitten?

Asbest in woningen werd vooral veel toegepast in cementplaten die voor het vervaardigen van gevels en het dakbeschot werden gebruikt. Andere plekken in oude huizen waar nog vaak asbest wordt aangetroffen is in en rondom de schoorsteen, in de schouw, in systeemwanden, in platen rondom de cv-installatie, in vensterbanken, in ondervloerplaten en in oude huishoudelijke apparaten als strijkijzers en haardrogers. Ook voor de galerijen van flats is vaak asbest gebruikt. Een andere veel voorkomende toepassing van asbest is het verwerken van dit materiaal in golfplaten op schuren. Verder is er ook in diverse soorten vinylzeil dat vervaardigd is tussen 1963 en 1983 asbest verwerkt, evenals in verschillende soorten harde vinyltegels.

Asbestinventarisatie uit laten voeren

Om erachter te komen of er asbest in uw woning aanwezig is, is het noodzakelijk om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een gecertificeerd onderzoeksbureau. Alleen door middel van een analyse in een erkend laboratorium kan men bepalen of bepaalde materialen in uw woning asbest bevatten. Verwijder materialen waarvan u vermoedt dat er asbest in zit nooit zelf! Dit brengt namelijk grote gezondheidsrisico’s met zich mee.